torstai 6. helmikuuta 2014

Lahtokohdistani

Olen kotoisin paakaupunkiseudulta ja vanhempani eivat olleet kovin etevia. Isani oli jaanyt kaksi kertaa luokalleen tyhmyyttaan ja aidin mielesta hanen tasonsa oli vahan alakanttiin mutta ok. Ja niinhan se oli, ettei heidan seurassaan mistaan muusta kuin koulumaisuuksista tullut mitaan ja he tuntuivat luovan tieta vain insinoorialoille pain, kaikki muut taidot pahasti laiminlyoden, mutta eivat siis osanneet vaikka osan aikaa yrittivatkin.
Niin tiedan, etta koulun arvostaminen ja akateemisuus ovat hataapuja niille, joiden oma arkijarki ja sosiaalinen taju ovat kelvottoman heikkoja. Silloin he karsivat muun pois, kun siita on heidan kasissaan tullut aivotonta puppua, ja jattavat jaljelle sen minka osaavat eli koulussa ulkoa luetun. Muille he ovat kireita ilonpilaajia, mutta itselleen ainoan oman kasitykskykynsa valossa mahdollisen tien kulkijoita,eivatka he usko muiden pystyvan parempaan. Kouluaikojen perusteella luulisi, etta moni opettaja on samaa maata, ja samoin osa heikommista oppilaista, kun taas muilla on arkijarki, sosiaalinen silma ja elamanviisautta ja joistakin asioista omaa nakemystakin. Muut eivat toista maneereita vaan ymmartavat itse, heidan ymmarryksensa on monin verroin rikkaampi ja monipuolisempi, paljon syvallisempi ja olenaisempia asioita tavoittava kuin tuo ulkoa lukemalla opittava taso. Mutta niin se on myos vaativampi. Erona heikkojen ja taitavien valilla on kasitys muun elaman vaativuudesta, joka lienee ainakin tuhatkertainen heikkojen oppilaiden olettamaan tasoon nahden.
Niin kauan kun kayttaa jotakin tiettya lahestymistapaa, saa vain silla mahdollisia tuloksia, ja sosiaalisuuttaan yleensa vain sen verran kuin muutkin saavat, silla muiden tekemisentavat virheineen tulevat sosiaalisuuden ja keskusteluyhteyden tarkeyden vuoksi mukaan omaan tekemisentapaan. Kun rakentaa tietyn nakokulman ehdottamista palikoista, saa aikaan vain tuon nakokulman tavallisia tuloksia. Vasta kun vaihtaa rakennuspalikkatyyppia, syntyy uusia tuloksia. Hedelmallisemman lahestymistavan va;itseminen on siis olennaisen tarkeaa aina, kun haluaa menestya elamassa, ratkoa ongelmia tai kehittya taidoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti